Viata noastra nu poate exista fara decizii. In fiecare moment, in orice situatie, indiferent de starea noastra materiala sau sufleteasca, singuri sau impreuna, noi luam decizii. De multe ori decidem la fel, dar de fiecare data decizia noastra are o alta nuanta, o nuanta de nou. De si mai multe ori decidem diferit, desi ni se pare ca am mai decis candva la fel. Cel putin la fel de multe ori decid altii pentru noi. Si tot la fel de multe ori decidem la intamplare. Cateodata preferam sa nu decidem, iar aceasta preferinta este de fapt decizia noastra. Decizia ca rezultat al unui proces complex si dinamic este unul dintre elementele importante care ne definesc existenta. Realitatea care ne inconjoara se aseamana unui ocean de optiuni dintre care noi le alegem doar pe unele. Adica decidem, si prin aceasta decizie ne cladim realitatea in care traim. Practic, si cei care (teoretic) declara ca nu decid niciodata si se lasa dusi de catre destin, nu fac altceva decat sa confirme ca s-au decis… sa nu decida. Si ei au realitatea lor!

In viata noastra trebuie sa luam o multime aproape infinita de decizii. De la decizii capitale asupra telului nostru in viata sau asupra obiectivele care ne conduc spre succes, la decizii importante care determina soarta unei vanzari si pana la banala decizie asupra tinutei pentru a doua zi sau a fimului pe care dorim sa-l vizionam impreuna cu persoana iubita. Practic, suntem prinsi intr-un hatis de optiuni care pot schimba radical realitatea in care traim sau pur si simplu nu fac altceva decat sa confirme aceasta realitate. Si totusi, trebuie sa decidem. Dar decizia nu este mereu doar o decizie. Exista decizii fundamentale care ne ajuta sa luam alte decizii mult mai usor. Si aici ma refer la un fel de algoritm, dintre care cel mai important este stabilirea prioritatilor. Numai stabilindu-ne prioritati putem reusi sa nu ne pierdem in adancimea oceanului de optiuni si sa dam vietii noastre un sens, o finalitate. Sa cream succes si sa-l traim din plin. Altfel, parcursul nostru in realitatea care ne inconjoara nu va fi decat o simpla miscare browniana care se va sfarsi in anonimatul universal. Prioritatile sunt un instrument puternic prin care noi ne gestionam obiectivele, planurile, actiunile, timpul, doza de stres, rezultatele. Prioritatile sunt asemenea unei busole care ne ghideaza catre portul de destinatie. Fara prioritati am rataci la intamplare intr-o realitate ostila cautand in zadar succesul.

Dar ce inseamna de fapt PRIORITATE? Originea cuvantului vine de la „prio” care in latina inseamna „inainte” si defineste preferinta pentru un lucru, o persoana, o actiune inaintea altui lucru, altei persoane sau altei actiuni. Aceasta preferinta poate fi interpretata atat temporal cat si in sensul importantei. Prioritatile alcatuiesc de fapt un clasament al lucrurilor, persoanelor sau actiunilor. A prioritiza inseamna a lua o decizie asupra rangului pe care un lucru, o persoana sau o actiune il ocupa in viziunea noastra asupra realitatii. Prioritatile ne ajuta sa facem diferenta si sa ne orientam la ceea ce este cu adevarat important si valoros atat in viata noastra personala cat si in cea profesionala. Poate ca unii dintre dumneavoastra se vor gandi ca, la urma urmei, candva va veni si vremea pentru important si valoros. De ce atata graba?! Nenorocirea este ca viata noastra este limitata, timpul se scurge ireversibil. Intr-o viata de om, „candva” poate insemna foarte usor si „niciodata”. Succesul este limitat de timpul pe care il avem la dispozitie si, numai daca vom sti sa ne concentram pe obiectivele cu adevarat importante si valoroase, vom putea reusi. Succesul este indubitabil legat de gestionarea optima a timpului.

Prin stabilirea de prioritati ne asiguram ca:
– Nu vom fi deturnati de catre evenimente minore si de scurta durata care apar in rutina zilnica
– Ne vom concentra mereu catre esential
– Ne vom dedica unei singure cauze
– Vom elimina toate lucrurile care pot fi rezolvate de catre altcineva
– Vom fi permanent pregatiti sa decidem

In stabilirea prioritatilor ne vom lovi mereu de contradictia dintre important, valoros si urgent. Din punct de vedere temporal, „important” inseamna tot ceea ce ne aduce mai aproape de telurile noastre, de obiectivele noastre, iar „urgent” nu inseamna decat tot ceea ce solicita atentia noastra imediata, fara o finalitate pe termen lung. Realitatea care ne inconjoara este plina de capcane ale urgentei, care nu fac decat sa ne ingreuneze drumul catre lucrurile cu adevarat importante si valoroase din viata noastra.

Instrumentul clasic care ne ajuta in stabilirea prioritatilor este Principiul lui Eisenhower cu ajutorul caruia putem clasifica lucrurile in functie de importanta si urgenta lor:

grafic

In tot ceea ce faceti in drumul dumneavoastra spre succes, orientati-va strict la acest principiu si decideti in permanenta care va sunt prioritatile. Prioritatile de grad A definesc tot ceea ce trebuie rezolvat azi, personal si imediat. Prioritatile de grad B definesc lucrurile cu adevarat importante si valoroase care va asigura succesul. Ele nu trebuie rezolvate azi, dar trebuie planificate strategic cu termene bine definite, etape de realizare si actiuni necesare. Prioritatile de grad C sunt toate acele lucruri care ne omoara prin urgenta lor, ne mananca din timpul nostru pretios si ne ascunde drumul catre obiectivele cu adevarat importante si valoroase din viata noastra. Reduceti tot ce inseamna prioritate C la un minim necesar, delegati sau pur si simplu refuzati. Prioritatile de grad D sunt acele lucruri prea putin conturate, cele pe care le rezolva timpul sau pur si simplu cosul de gunoi.

Pentru ca acest principiu sa functioneze in viata dumneavoastra si sa devina un instrument eficient de luare a deciziilor, va trebui sa va construiti propriul sistem de prioritati. Asta inseamna sa adaptati principiul lui Eisenhower la situatia dumneavoastra individuala, la propriile obiective si planuri. Faceti acest lucru cat mai detaliat si neaparat in scris. Numai in scris sistemul dumneavoastra de prioritati va capata caracter de lege dupa care sa va ghidati in luarea oricaror decizii viitoare.

Si inca un lucru pe care nu trebuie sa il neglijati pentru ca sistemul sa functioneze cu adevarat. El trebuie comunicat activ. Numai cand cei din jurul nostru au cunostinta de sistemul nostru de prioritati putem garanta reusita acestuia.

1 răspunde

Comentariile sunt închise.

Abonati-va la NEWSLETTER