Reteta succesului contine multe ingrediente, despre unele dintre ele am vorbit deja si vom mai vorbi de-a lungul timpului, despre altele urmeaza sa vorbim. In aceasta reteta, pe care fiecare dintre noi se straduieste sa o descifreze in incercarea de a oferi o finalitate propriei existente, un loc important il ocupa stresul.

Succesul este legat ireversibil de stres si este practic determinat de acesta. Fara stres este putin probabil ca ne vom bucura de succes. Desi toata lumea prezinta stresul drept o caracteristica negativa a societatii moderne, acesta este vechi de cand lumea. Practic odata cu omul s-a nascut si stresul. Intreaga istorie a omenirii este rezultatul unor situatii de stres. Fara stres oamenii nu s-ar putea dezvolta, nu ar evolua, iar societatea ar ramane pe loc. Sigur, tot datorita factorului stres, omenirea a avut parte si de multe nenorociri. Din (ne)fericire, fenomenul stres este independent de vointa omului. Nu poti apasa pe un buton pentru a opri stresul, nu te poti ascunde de stres si nici vaccina impotriva lui. El exista in fiecare din noi si tot ce putem face este sa il constientizam si sa il gestionam intr-un mod benefic pentru starea noastra fizica, psihica si spirituala care, la randul ei, se reflecta in actiunea noastra sociala si conduce in cele din urma catre dezvoltare si progres.

Sa lamurim mai intai ce este succesul. Definitii ale succesului sunt multe, dar in opinia mea succesul se traduce printr-o stare generalizata de bine pe care o traieste o persoana ca urmare a performantei sale in viata. Daca noi performam in ceea ce facem, iar rezultatul obtinut ne face sa ne simtim bine, atunci, cu siguranta, putem vorbi despre succes. Este foarte important sa evaluam succesul din perspectiva corecta, adica din perspectiva proprie, personala. Numai daca dumneavoastra personal resimtiti starea de bine, inseamna ca aveti succes. Exista desigur si perspectiva publica prin prisma careia se evalueaza succesul unui individ. Aceasta perspectiva este insa limitata la evaluarea de suprafata a unor circumstante si nu tine seama decat in prea mica masura de resursele mobilizate si de efortul depus pentru atingerea acelor circumstante.

Prin urmare, notiunea de succes este strict personala si difera radical fata de perceptia publica a succesului. Daca in perceptia publica, cineva este considerat ca fiind un om de succes, asta nu inseamna in mod obligatoriu si ca, in plan personal, acel cineva chiar traieste cu adevarat succesul. Invers insa, daca TU consideri ca ai succes, in mod automat si publicul te va percepe ca avand succes. In societatea noastra moderna si schimbatoare, aparentele joaca un rol important si, din aceasta cauza, oamenii s-au obisnuit sa traiasca intr-o mare confuzie. Exista o tentatie inconstienta de a substitui propria noastra evaluare prin cea a semenilor nostri. Daca pe baza aparentelor, acestia ne percep drept oameni de succes, noi avem tendinta de a ne orienta numai la aceasta evaluare externa, dar vadit superficiala. Si, mai mult decat atat, incepem sa credem ceea ce ne spun cei din jurul nostru, chiar daca nu prea ne bucuram de asa-zisul nostru „succes”.

Sa vedem acum si ce rol indeplineste stresul in reteta succesului. Dupa cum spuneam, succesul are drept fundament performanta. Numai performanta ne poate aduce satisfactia succesului. La randul ei, performanata este legata invariabil de factorul stres. Fara stres nu suntem capabili de performanta. Stresul este catalizatorul performantei si, prin urmare, al succesului. Pornind de la aceasta constatare s-ar putea crea impresia ca putem avea mai mult succes daca obtinem mai multa performanta, iar aceasta din urma s-ar putea realiza prin mai mult stres. Numai ca, lucrurile nu stau chiar asa. Stresul este bun, dar numai in deplinatatea lui. Din pacate, stresul este inteles intr-o viziune unilaterala, care din nefericire conduce mai degraba la lipsa performantei si a succesului.

Stresul este o rutina a organismului care contine doua stari: SOLICITAREA (prin implicarea sistemului nervos simpatic) si REGENERAREA (prin implicarea sistemului nervos parasimpatic). Publicul larg interpreteaza stresul doar prin starea de solicitare la care se expune, iar regenerarea (relaxarea) este considerata ca fiind ceva diferit, aparte, deci separat de stres. Abordarea stresului din aceasta perspectiva limitata poate avea urmari deosebit de grave pentru dezvoltarea noastra personala si profesionala. Daca noi crestem in timp solicitarea, din dorinta de a obtine performanta si uitam sa inchidem rutina prin regenerarea cuvenita organismului, ne vom confrunta cu situatia de stres permanent. Starea noastra nu va fi un bine caracteristic succesului, ci un rau daunator sanatatii si performantei noastre, precum si tuturor aspiratiilor catre succes. Stresul permanent este nu numai dusmanul declarat al succesului, dar si al sanatatii noastre. Stresul este catalizatorul succesului numai in masura in care noi rulam intreaga rutina: solicitare – regenerare, solicitare – regenerare, s.a.m.d.

La urma urmei, succesul face si el parte din universul nostru dominat de extreme si trebuie perceput ca atare. El se situeaza undeva intre un + care se traduce prin bucuria propriilor realizari si un – care insumeaza renuntarile noastre pentru acele realizari. Bucuria este elementul de baza al succesului. Daca balanta se inclina mai mult spre bucurie atunci resimtim acea stare de bine caracteristica succesului. Daca, dimpotriva, balanta se inclina mai mult catre renuntari atunci resimtim esecul. In aceasta ecuatie stresul permanent ne rapeste bucuria si ne produce renuntare, frustrare si esec.

Stresul ca rutina completa ne ajuta sa performam si sa avem succes. Stresul ca rutina completa ne ajuta sa ne bucuram de realizarile noastre si sa resimtim acea stare generalizata de bine, tipica oamenilor de succes. Daca vrem succesul atunci trebuie sa ne folosim intr-un mod constient si rational de programul nostru de stres si, de fiecare data, sa nu uitam sa inchidem rutina. In societatea moderna, prima parte a rutinei de stres, SOLICITAREA, este cotidiana, a doua parte a rutinei, REGENERAREA/RELAXAREA devine o raritate, un lux de care uitam prea repede sau credem ca nu ni se cuvine. Nu va lasati prada stresului permanent care va distruge succesul. In viata dumneavoastra cuvantul REGENERARE/RELAXAREA trebuie sa ocupe un loc de cinste. Numai in acest fel veti putea fi cu adevarat oameni de succes.

Abonati-va la NEWSLETTER